23. 9. 2024

Egyre népszerűbb a fenntartható közlekedés

2 perc olvasási idő

Szeptember 20-án, pénteken a Krka munkatársai immár kilencedik alkalommal csatlakoztak az Európai Mobilitási Héthez. Környezetünk védelme érdekében 13 ország dolgozói vettek részt az Autómentes Nap kampányunkban. A fenntartható közlekedés már nem csak egy egynapos esemény, hanem egyre inkább a mindennapjaink részévé válik. Egyre többen döntenek úgy, hogy autómegosztást, tömegközlekedést, kerékpározást vagy egyéb környezetbarát közlekedési formákat, például gyaloglást választanak. Ezek a szokások szerves részét képezik a környezet védelmére és az életminőség javítására irányuló törekvéseinknek. A vállalat 2015 óta működő Mobilitási Tervének is az a célja, hogy minél több dolgozó válassza a fenntartható közlekedési lehetőségeket.

green day 1

Az idei páneurópai kampány a „Shared Public Space” témára épít, amely arra ösztönöz, hogy változtassunk közlekedési szokásainkon. Ott, ahol az emberek és közlekedési eszközeik egyenrangúak, javul az életminőség: nagyobb társadalmi igazságosság, fokozott biztonság, kevesebb zaj és légszennyezés a végeredmény. Ezen elvek mentén vállalatunk egész évben arra bátorítja munkatársait, hogy fenntartható közlekedési módokat válasszanak.

Minden közlekedési formának megvannak a maga előnyei és hátrányai a kapacitás, rugalmasság, energiafogyasztás, biztonság és környezetterhelés szempontjából. A Krka büszke arra, hogy a Mobilitási Tervünkben meghatározott kezdeményezések, valamint a személyautó-használat csökkentésére tett közös erőfeszítéseink az elmúlt kilenc év során jelentős eredményeket hoztak.

Legyen szó kerékpározásról, telekocsiról, buszról, vonatról, elektromos rollerről vagy gyaloglásról, a Krka dolgozói folyamatosan bizonyítják, hogy a fenntartható közlekedés fontos része az életüknek. Egyre több munkatárs dönt a környezetbarát közlekedés mellett, nemcsak Magyarországon, hanem a Krka a világ különböző pontjain működő egységeiben is. Idén a Krka Autómentes Nap kampányhoz 13 ország kollégái is csatlakoztak: Kazahsztán, Oroszország, Németország, Románia, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Horvátország, Szlovákia, Magyarország, Finnország, Lengyelország és Csehország.

Környezetbarát technológia a logisztikában

2024-ben Szlovéniában elsőként állt szolgálatba az a teljesen elektromos teherautó, amely a belföldi szállítási feladatokat látja el, és bővíti a Krka járműflottáját. Ez az új teherautó évente több mint 15 000 liter üzemanyagot takarít meg – ami tíz szlovén átlagos autós éves fogyasztásával egyenértékű.

Az olyan kezdeményezésekkel, mint a Krka Autómentes Nap, a fenntartható közlekedés folyamatos népszerűsítése és a legújabb környezetbarát technológiák alkalmazása révén a Krka sikeresen csökkenti a személyautók használatát, hozzájárul a közlekedés biztonságának növeléséhez, a környezeti terhelés mérsékléséhez, és mindenekelőtt a tisztább levegőhöz, ahol csak jelen van.